HET ICF EN COACHING

DE BASISCOMPETENTIES VAN HET ICF

Het ICF en Coaching

Wat moet een professionele coach kunnen?

Eén van de bekendste wapenfeiten van het ICF, naast de ethische en deontologische richtlijnen van het coachberoep , zijn de 11 basiscompetenties van de coach. Deze kerncompetenties dateren reeds van 1998 en zijn 11 vaardigheden die je als coach moet beheersen, en die daarmee ook het onderscheid maken met bijvoorbeeld consultants, therapeuten of mentors.

Maar de wereld is veranderd, en coaching ook. Je voelt in de oude 11 Kerncompetentiesnog die vroegere denkbeelden over coaching doorwerken (heel actie- en resultaatgericht, minder beleving en fysiek werk, minder focus op de groei en zelfzorg van de coach zelf…), waardoor het niet helemaal de lading dekte van wat coaches allemaal doen en kunnen. Daarvan waren ze zich bij de International Coaching Federation bewust, en dus hebben ze de de voorbije jaren een grootscheeps werk opgezet om de kerncompetenties te herbekijken. Dit deden ze samen met duizenden coaches over de hele wereld, zowel binnen als buiten het ICF.

Het resultaat: ze zijn van 11 naar 8 kerncompetentiesgegaan, en er zijn heel wat verschuivingen, weglatingen en toevoegingen. Alweer een mooi werk! Wij vinden ze een stuk relevanter en meer afgestemd op coaching vandaag en op de wereld vandaag.

Wat zijn de ICF kerncompetenties?

In een wereld waarin dat er steeds meer coaches zijn, is er ook steeds meer verwarring over wat een échte coach nu precies is. Hoe ziet een professionele coaching eruit? Er is steeds meer vraag naar welke de officiële standaardennu zijn – en wie leeft die na?!

Kerncompetenties geven ons een externe en interne standaard. Extern, om aan anderen duidelijk te maken wat onze manier van begeleiden nu precies inhoudt. En, intern, naar onszelf als coach toe, we kunnen naar iets teruggrijpen als coach om onszelf en onze collega’s te evalueren. Het geeft ons richting wanneer we ons afvragen: ‘Ben ik het nu goed aan het doen? Hoe kan ik het beter doen?’

Deze vragen stelde het toen prille ICF zich 25 jaar geleden al, in 1998. Ze hebben toen 11 Kerncompetenties gedefinieerd die sindsdien de internationale basis zijn voor professionele coaching. De nieuwe 8 herziene Kerncompetenties worden vanaf januari 2021 gebruikt.

Het ICF omschrijft zo precies mogelijk wat een coach doet. Dat is best moeilijk, als je weet dat er verschillende stijlen zijn, verschillende benaderingen. En dat iedere coachee en diens vraag ook klant zijn. Als coach begeleid je dus op meer dan één manier, en de Kerncompetenties moeten die allemaal kunnen omvatten.

Hoe pak je het aan om het te zo te formuleren dat het tegelijk specifiek genoeg is, zodat je echt wel voelt wat dat coaching is en wat het onderscheidt van andere vormen van begeleiding is? En dat het ook breed genoeg is om ruimte te laten voor de verschillende stijlen en en mogelijkheden en nuances die erin zitten?

Dat is best wel een moeilijk werk, en een hele prestatie van het ICF.

Kort overzicht van de 8 Kerncompetenties

De ICF Basiscompetenties werden onderverdeeld in 4 categorieën en 8 Basisvaardigheden, elk met een reeks elementen die erbij horen.

A. Vastleggen van het coachingkader

  1. Respecteert de toepassing van de ethische code
    Begrijpt en past consequent de ethiek en normen van coaching toe.
  2. Belichaamt een Coaching Mindset
    Ontwikkelt en onderhoudt een mentaliteit die open, nieuwsgierig, flexibel en klantgericht is.

B. Een co-creatief partnership opbouwen

  1. Stelt vast en handhaaft overeenkomsten
    In partnership met de klant en relevante stakeholders duidelijke afspraken maken over de coachingsrelatie, het proces, de plannen en de doelstellingen. Afspraken vaststellen voor het totale coaching engagement en voor elke coachingsessie.
  2. Cultiveert vertrouwen en veiligheid
    Partnership met de klant om een veilige, ondersteunende omgeving te creëren die de klant in staat stelt om vrijuit te delen. Onderhoudt een relatie van wederzijds respect en vertrouwen.
  3. Behoudt Aanwezigheid
    Is volledig bewust en aanwezig bij de klant, met een open, flexibele, geaarde en zelfverzekerde stijl.

C. Effectief communiceren

  1. Luistert actief
    Richt zich op wat de klant is en niet zegt om volledig te begrijpen wat er wordt gecommuniceerd in de context van de cliëntsystemen en om de zelfexpressie van de klant te ondersteunen.
  2. Roept het bewustzijn op
    Vergemakkelijkt het inzicht in en het leren van de klant door gebruik te maken van coachtools en technieken zoals krachtige bevraging , stilte, metafoor of analogie.

D. Bevorderen van leren en groei

  1. Vergemakkelijkt de groei van de klant
    Partnership met de klant om het leren en het inzicht om te zetten in actie. Bevordert de autonomie van de klant in het coachingsproces.

Hier vind je de complete Engelse versie van de ICF Basiscompetenties . De samenvatting van de kerncompententies kan je nalezen op ICF België .

Wil jij de Kerncompetenties van het ICF beter leren kennen?

Onze MCC-coach en Hoofdtrainer van de Coachopleiding Integrale Coaching, Benjamin Ball, maakte een online cursus waarin jij de kerncompetenties gratis kan leren kennen. Benjamin legt elke competentie uit en maakt het concreet met voorbeelden. Hij integreert ook de oude 11 kerncompetenties met de nieuwe 8 kerncompetenties en geeft mee waar de veranderingen zitten.
Je kan deze gratis cursus bekijken op de YourCoach Academy

Naar de YourCoach Academy
Build a Mobile Website
View Site in Mobile | Classic
Share by: