ZO HERKEN JE EEN GOEDE COACH

5 EIGENSCHAPPEN VAN GOEDE COACHES

Wat maakt een coach tot een goede coach ? Heel simpel: bij een goede coach behalen klanten resultaten en kom je als coachee echt in beweging. Hoe je zo’n goede coach kan herkennen? Onze ervaring leert dat daar geen magische formule voor bestaat. Toch zien we bij goede coaches vaak vaste eigenschappen terugkomen.

Een goede coach is gevoelig

Om coach te worden, zijn een aantal belangrijke vaardighedenvereist. Toch spelen ook talent en intuïtieeen grote rol. Een coach die resultaat boekt, krijgt zaken los bij klanten waar anderen daar niet in slagen.

Dat doet zij of hij door dieper door te vragen, door intuïtief aan te voelen waar het zit, en door coachmethodes toe te passen die het verschil maken – bij elke klant weer anders.

Gevoel en intuïtie zijn één ding. Ervaring en coach training spelen een minstens even grote rol. Dankzij de juiste achtergrondkennis en vele uren training, voelt een goede coach aan hoe iets werkelijk in elkaar zit en wat nodig is voor verandering. Deze vaardigheid groeit dankzij véél coachen.

Een goede coach speelt

Een goede coach beheerst de coachingtechnieken tot in de puntjes. Hij beheerst ze zelfs zo goed, dat hij ermee speelt, ze combineert en op maat inzet. Beginnende coaches volgen de technieken vaak strikter, ook als deze niet helemaal werken voor de klant die voor hen zit. Gevolg: de resultaten van de coachingsessies zijn wisselvallig.

Coachingtechnieken vormen de basis, maar een goede coach past ze aan en combineert ze in functie van de nood van zijn klant. Of zoals Carl Jung zei:

Leer de theorie zo goed je kan,
maar leg ze terzijde wanneer je in aanraking komt
met het mirakel van de menselijke ziel.

Coachingtechnieken zijn veralgemeende modellen, het is theorie. En theorieën kan je zelden exact in de praktijk toepassen. De programmatie van elke persoon is immers uniek. Neem nu perfectionisme  . Vaak heeft deze eigenschap iets te maken met angst voor kritiek van de ander, maar welke ander? En hoe hanteer je die angst precies?

Coaches die hun procedures aanpassen in functie van de groei- en leerstijl van hun coachees, zullen consistent resultaten boeken.

Een goede coach is niet zozeer technisch, als wel stijlvol

De beste coaches hebben meerdere technieken onder de knie, en overstijgen die. Je herkent bij hen dus geen duidelijke methodiek, maar wel een eigen coachingstijl .

Het eigen oordeel verdwijnt nooit helemaal, hoe hard je ook je best doet. Ons brein werkt gewoon door. Maar goede coaches herkennen en voelen wanneer ze oordelen, en zetten dit vervolgens heel bewust opzij. Het zijn niet langer lastige delen , maar waardevolle krachten. De eigen persoonlijkheid en ervaring lopen niet langer in de weg.

Een goede coach zet zijn oordeel, persoonlijkheid en ervaring heel bewust opzij.

Een beginnende coach die houdt van daadkracht drukt die (onbewust) door, een goede coach ziet het als één optie naast de vele andere mogelijkheden.

Een goede coach is zelf gecoacht

Een goede coach is zelf een ervaren coachee, die naast investeren in opleiding en accreditaties als coach ook zelf veel coaching heeft gevolgd en aan zichzelf blijft werken. Goede coaches weten uit ervaring hoe het is om begeleid te worden, en wat er werkt in een coachingsgesprek.

Veel van de processen die klanten doorlopen, heeft een goede coach ook zelf al ervaren. Uiteraard hoeft een coach niet noodzakelijk dezelfde soorten resultaten geboekt te hebben, maar hij kent de processenwel. Je moet bijvoorbeeld geen groot bedrijf runnen of olympisch atleet zijn om een CEO of topsporter te coachen. Wanneer je elk coachingproces door en door kent, kan je als coach dat soort mensen en thema’s succesvol aanpakken.

Dit artikel zal je helpen om het kaf van het koren te scheiden als je op zoek bent naar een coach. Maar wat is precies het doel van coaching? Wat is het verschil tussen een coach en een therapeut? En welke essentiële elementen bevat coaching? Lees hier wat coaching precies is.

Een goede coach is assertief

Mensen die in coaching komen willen graag veranderen. En tegelijk zijn er allerlei weerstanden tegen verandering. Angsten, comfortzone, de reactie van anderen… Dat uit zich in excuses, blabla, uitvluchten en meer die de klant in het gesprek binnenbrengt en waarmee hij zichzelf en het coachgesprek (onbewust) saboteert. Een goede coach is liefdevol meedogenloos: in naam van de groei van zijn klant aanvaardt hij geen bullshit en snijdt hij door onnuttige platen.

Dit is een van de grootste leerpunten van veel coaches. Velen zijn heel begripvol en lief, maar kunnen daardoor niet door hardnekkige patronen breken. Als je daar beter in wil worden, lees dan zeker eens het boek ‘Coachen zonder blabla’ van meestercoach Benjamin Ball .

Een goede coach nodig?

Contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Of mail ons je vraag, we geven je graag meer informatie over de mogelijkheden.

Contacteer ons
Build a Mobile Website
View Site in Mobile | Classic
Share by: