BLOG

BEREID JE VOOR OP EEN STERKE START

Bereid je voor op een sterke start

Je weet ondertussen wel dat veel voornemens een stille dood sterven. In dit artikel ontdek je de link tussen concentratie, wilskracht en je lichamelijke conditie; je ziet waarom veel doelen niet gehaald worden; en je zet een kleine persoonlijke beweging in gang die je klaarstoomt om je doelen helemaal aan te pakken.

Heerlijk toch, die vakantie! De wegen zijn kalm, je hebt tijd om zaken af te werken en aan nieuwe te beginnen – of om gewoon niks te doen… In de verte nadert iets, dat je hier en daar al ziet in reclamefolders in de vorm van ‘Back to School’. Het is nu nog geen tijd om in gang te schieten, maar wel om rustig te reflecteren over hoe het er dit najaar zal gaan uitzien. Want wie nu al vooruitblikt, investeert in tevredenheid en effectiviteit later.

Zoals het traject van een bowlingbal, eens losgelaten, voorspelbaar wordt, zo gaat het ook met doelen. Je kan onmogelijk zeker zijn hoe het precies zal uitdraaien, daarvoor spelen er teveel factoren mee. Maar toch liever bewust mikkendan los uit de pols. Waarom? Omdat je zo techniek kweekt – ja, we hebben het ook nog steeds over jouw doelen – en daardoor word je er op den duur steeds beter in.

De kracht van kleine gewoontes

Het bereiken van doelen staat en valt met gewoontes, en hoe we daarmee omgaan. Daarom ook geven we bij YourCoach onze klanten maar één actiepuntmee naar huis. Want het kost moeite om een gewoonte te veranderen. Het is één ding te weten wat je anders wil doen, het is iets heel anders dat minstens 21 dagen bewust te doen tot er een nieuw pad in je onderbewusteis uitgesleten.

Zoals iemand die over een veld van en naar huis fietst: die neemt telkens dezelfde weg, en op den duur is er een aardewegje uitgesleten dat lekker bolt. Om dan een nieuw pad te gaan volgen moet je weer door het gras ploeteren en je een nieuwe weg banen.

In het begin lijkt een nieuwe gewoonte daarom eerder een last, en kan je je beginnen afvragen wat het nut ervan is. Meestal krijg je dat gevoel een week nadat je met je nieuwe voornemen begonnen bent: het initiële enthousiasme is al wat weg, de dagelijkse beslommeringen nemen over, je voelt plots de last van die nieuwe verplichting die je jezelf hebt opgelegd.

Een doel is een test van je wilskracht

Het is precies op dat moment dat een goede reflectie op voorhand ervoor kan zorgen dat je je voornemens toch uitvoert. Je herinnert je weer waarom je die nieuwe gewoonte wilde installeren, en wat het je zal opbrengen.

Je bent een engagementaangegaan met jezelf– en dat zijn de belangrijkste. Wie zijn beloftes aan zichzelf niet houdt, kan zichzelf niet vertrouwen. Vanuit een teleurstelling in jezelf ontstaat een soort onverschilligheid, een laissez-faire . Als je niet eens jezelf kan rekenen, waarop dan wel? Waarom zou je nog moeite doen?

Door te leren volharden, versterk je ook je karakter en verhoog je de kans dat andere doelen in je leven haalbaar worden. Wilskracht is een algemene vaardigheid, die geoefend kan worden en op alle vlakken van je leven kan worden toegepast.

Wat er gebeurt als je teveel tegelijk probeert te doen

Onze wilskracht is direct verbonden aan ons concentratievermogen, en beide zijn beperkt. Als je dus een hele dag keihard gewerkt hebt, is je concentratie op en zal je minder wilskracht hebben, bijvoorbeeld om nog gezond te koken.

Elke keer we onszelf op de proef stellen, gebruiken we daarvoor een stukje concentratie en/of wilskracht. Onze dagelijkse hoeveelheid is beperkt – en afhankelijk van hoeveel slaap we kregen, wat en hoe we eten en drinken… Wanneer onze voorraad voor de dag op is, wordt het nog moeilijk om zaken te doen die niet in onze comfortzoneliggen. Eten afhalen en voor de TV ploffen ligt vaak wel in onze comfortzone – gezond eten en dat boek lezen dat al maanden klaarligt, dan weer niet.

Wanneer je jezelf echter forceert, krijg je het effect van iemand die te hardtraint: de dag erop en de dag daarop ben je zodanig stijf dat je niet meer kan trainen. Dat werkt eigenlijk contraproductief, want je bent te moe om je beweging vol te houden.

Succes = leren doseren

De kunst is dus een levensstijl op te bouwen waarin je rekening houdt met je hoeveelheid wilskracht, en dat je je activiteiten daar dagelijks over verdeelt zodanig dat je ze ook allemaal kan doen. Daarnaast bouw je je wilskracht stelselmatig op, door jezelf fysiek in topvorm te brengen en bewust je wilskracht te trainen.

Zoals in iedere vaardigheid begin je best klein, en bouw je van daaruit op. Begin dus eerder met zaken als “’s Morgens een glas water drinken voor ik iets eet”, dan vanuit een bourgondische levensstijl te gaan voor “5 keer per week naar de fitness en niks meer van suiker of alcohol”.

Pas wanneer je een doorwinterde doelensteller en –behalerbent, kan je voor de zware dobbers gaan. Zoals enkel een topatleet de hoogste bergen beklimt, of de grootste golven bedwingt, of een driedubbele salto probeert.

Het begint vandaag!

Welke kleine gewoonte waar je onmiddellijk mee kan beginnen, zou een verschil maken in je leven? Kies er maximum één (1), en begin er vandaag aan. Zorg dat het SMART is! Voorbeelden zijn:

  • Op een vast tijdstip opstaan (05u30 bvb. ;-p).
  • Maximum één keer snoozen.
  • Een glas water 15 min. voor je iets anders eet.
  • Een aantal lichte oefeningen om de dag te beginnen.
  • Een bepaald gezond ontbijt.
  • 15 minuten tijd met het gezin voor je naar je werk gaat.
  • Met de fiets naar het werk.
  • Je mails pas checken eens je een eerste taak afgekruist hebt.
  • Maximum één keer Facebook per dag.
  • Minder koffie drinken, meer water.
  • Op tijd stoppen met werken en je energie sparen voor morgen.
  • Om 22u naar bed.

Houd dit minstens 21 dagen vol. Op deze manier oefen je het installeren van een nieuwe gewoonte.
Wat zou je graag anders aanpakken dit najaar? Welke nieuwe gewoonte kan je vanaf september installeren om dat te bereiken?

Build a Mobile Website
View Site in Mobile | Classic
Share by: