VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

ELS CORNELIS OVER 'VERHOOG JE WEERBAARHEID MET ESSENTIËLE VOEDING'

Els Cornelis over ‘Verhoog je weerbaarheid met essentiële voeding’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 24 januari 2019 met Els Cornelis over ‘Verhoog je weerbaarheid met essentiële voeding’.

Wat is de impact van suiker op ons lichaam?

Een orthomoleculaire blik.

Zichtbare en verborgen suikers in onze voeding zijn nog steeds een actueel probleem. Daar zijn velen onder ons zich al bewust van. Maar wat is de impact van die suikers op ons lichaam? Tijdens het Yourcoach Café op donderdag 24 januari 2019heeft orthomoleculair nutritionist Els Cornelisdeze vraag voor ons beantwoord.

Orthomoleculaire wetenschap

Wat is orthomoleculaire wetenschap? Heel kort samengevat: de orthomoleculaire wetenschap verdiept zich in voeding en de impact daarvan op ons lichaam, onze hormonen, onze biochemie, aandoeningen…

We zijn voorgeprogrammeerd om suiker en vet lekker te vinden

De voedingsindustrie maakt gretig gebruik van het feit dat wij mensen als het ware voorgeprogrammeerd zijn om suikers en vet lekker te vinden. Van nature hebben we voor beiden een voorkeur.

Zowel zichtbare als verborgen suikerszijn aanwezig in onze voeding. Vooral de verborgen suikers zijn een probleem, omdat je al een voedingsexpert zou moeten zijn om te weten waar die verborgen suikers in zitten. Een tip die Els meegeeft is om zoveel mogelijk onbewerkte voeding te eten.

Wat is het gevolg van te veel suiker eten?

1. Verstoord cognitief gedrag: suiker werkt verslaving in de hand.

Voedingsmiddelen met een hoog gecombineerd vet- en koolhydraatgehalte worden (onbewust) door het brein meer gewaardeerd dan voedingsmiddelen die maar één van de twee bevatten. Het effect van deze voedingsmiddelen is in een actievere hersenactiviteit, met name in de centrale beloningscircuits – het dopaminesysteem.

Daarom kan men stellen dat suikers een verslavend effect hebben– even verslavend als alcohol of andere verslavende middelen!
Eet men veel suikers dan worden deze beloningscircuits constant geactiveerd. Het gevaar zit erin dat de antennes van het beloningssysteem op termijn lui worden bij het ontvangen van teveel ‘suikersignalen’. De antennes worden als het ware minder gevoelig. Als mens blijven we dan met een gevoel achter dat ons niet meer zo euforisch maakt. En zodoende grijpen we naar meer. De neerwaartse suikerverslaving-spiraal is ingezet.

2. Verzuring van ons lichaam.

Alles in ons lichaam heeft een bepaalde zuurtegraad. Ons lichaam heeft een natuurlijk systeem om het zuur-base gehalte in balans te brengen. Het mag niet té zuur of té basisch worden. Omdat suiker een zuur is, compenseert ons lichaam deze zuren door basen te onttrekken aan ons lichaam, bijvoorbeeld in mineralen zoals calcium. Gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld osteoporose en haaruitval.

3. Hypoglycemie

Hypoglycemie is een verstoorde bloedsuikerspiegelmet verschillende fysieke en psychische gevolgen. Enkele daarvan zijn: vermoeidheid, duizeligheid, beven , hartkloppingen, overmatig transpireren… Maar ook enkele psychische symptomen steken hier de kop op zoals zenuwachtigheid, angsten, snakken naar suiker (de zogenaamde ‘cravings’), gebrek aan concentratie, agressie, depressie of fobieën.
Een contstante bloedsuikerspiegel is belangrijk voor ons lichaam. Om de bloedsuikerval na een suikerpiek te compenseren wordt de bijnier aangesproken. In onze hedendaagse levensstijl krijgt de bijnier het al zwaar te verduren waardoor deze op termijn uitgeput kan raken met eventueel een burn-out tot gevolg.

Door onze huidige levensstijl, waar stress en suikervolle voeding toe behoren, is dit vaak onzichtbare syndroom (hypoglycemie) één van de meest verspreide van deze tijd.

Zo doorbreek jij de vicieuze suiker-cirkel

Om suiker de baas te kunnen, is het enerzijds belangrijk om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren door je voeding aan te passen – en minder stress te hebben (kies wat voor jou het makkelijkst gaat). Anderzijds is het nodig om je beloningscircuit terug in balans te brengen.

Hoe doe je dat?!

Deze vijf tipshelpen jou daarbij:

  1. Kies voor voeding die je bloedsuikerspiegel traag doet stijgen. Vezelsdus. Je kan ze vinden in (lokale en seizoensgebonden) groenten en fruit. Een aangewezen portie van 200 gram fruit en 600 gram groenten per dag.
  2. Mijd snelle suikers, die de bloedsuiker in no time de hoogte in jagen. Denk aan: snoep, koek, gebak, industrieel brood, geraffineerde pasta, rijst. Maar ook nepsuikers als aspartaan, mannitol, dextrose, invertsuikers etc…
  3. Voeg voldoende vettentoe aan je voedingspatroon: gebruik zowel verzadigde vetten zoals niet-ontgeurde kokosolie, biologische boerenboter, karneboter; extra vièrge olijfolie; als de essentiële vetten uit vis, krill, teunisbloem en boragieolie.
  4. Verzorg je microbioom. Dit is de hedendaagse term voor het arsenaal aan bacteriekolonies die in het darmkanaal huizen. Het samenspel van en diversiteit aan bacteriën bepalen zowat elk proces in ons lichaam. Ook bijvoorbeeld de snelheid waarin suikers worden omgezet. Verzorg het microbioom aan de hand van gefermenteerde voeding zoals kefir, kombucha, biologische yoghurt, zuurdesembrood, karnemelk en consoorten.
  5. Vul vitaminen, mineralen en kruidenaan die noodzakelijk zijn bij een stabiel glucosemetabolisme zoals: biotine (eigeel), chroom (groenten, volkoren granen), magnesium (donkergroene groenten), vanadium (peterselie), zink (schaaldieren), kaneel…

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café
Build a Mobile Website
View Site in Mobile | Classic
Share by: