BLOG

NLP CONGRES OP 22 OKTOBER 2011

NLP Congres op 22 oktober 2011

Op 22 oktober 2011 mocht ik spreken op het NLP congres. Dat is een jaarlijkse organisatie waar de hele Vlaamse NLP-wereld samenkomt om het nieuwste in de sector te ontdekken en te bespreken. Een hele eer dus om daar tussen de sprekers te mogen staan!

Ook heel leuk om naast mijn mentor Paul Liekens te mogen staan. Het was dan ook met plezier dat ik de helft van mijn tafel afstond om zijn uitgebreide collectie boeken wat meer plaats te geven 😉

Logische niveaus en missie

De workshop die ik gaf handelde over de logische niveaus van Bateson , en het verband met communicatie en leiderschap. De nieuwe draai die ik eraan gaf was het onderzoeken van de missie, zodat er gemakkelijker alignering kan komen op lagere niveaus. Hoe meer je staat in je levensdoelen, hoe gemakkelijker je congruent kan worden.
Een veel voorkomend struikelblok is ook dat vakje ‘Missie’ bij de logische niveaus. Wie weet er nu precies wat daarin staat? Naarmate je hoger in het model klimt, worden de dingen steeds vager. Op het vlak van identiteit is het nog net grijpbaar, bij de missie is het dat meestal net niet.

Maar daar heb ik iets op gevonden! Met mijn recente opleiding in systemisch werkben ik veel bezig met het zichtbaar maken van zaken die onmiskenbaar zijn. Dat wil zeggen, zaken die maar blijven opduiken en waar we meestal tegelijk een blinde vlek voor hebben.

De weg zelf bouwen vs. Een GPS gebruiken

NLP wordt omhelst ook steeds meer het systemische, en daarmee het fenomenologische. Dit staat tegenover constructivisme: een ingenieurskijkop ons leven waarin verondersteld wordt dat wanneer je alles goed doet, alles ook goed zal gaan. Als je een plan maakt en het uitvoert, zal je je doel bereiken. Hierop zijn basiswerken zoals ‘Think and Grow Rich’, ‘The 7 Habits’ en anderen gebaseerd.
Een fenomenologische benaderinggaat eerder kijken naar waar je je nu bevindt. Zoals een GPS hoef je het plan niet strikt te volgen. Je krijgt een richting waar je altijd naar kan terugkerenals je de weg kwijt bent.

Dit hangt samen met hoe jij als persoon binnen een bepaalde omgeving en achtergrondvoorbestemd bent om met bepaalde thema’s in aanraking te komen. De manier van communiceren, liefhebben en leiden bijvoorbeeld, die je meegekregen hebt van thuis uit.
In een ruimere context zijn dat ook de culturele waardendie je al dan niet succesvol maken. En op familiaal vlakzijn het de energieën die je meedraagt uit vorige generaties, de onopgeloste conflicten die nog steeds een uitwerking hebben op je familie.

Wanneer je de zaken zo bekijkt, blijkt al snel dat onze hoeveelheid thema’s beperkt is. Vaak hebben we 3 tot 5 zaken die in ons leven spelen, en die alles wat we doen bepalen. En, grappig genoeg, vaak weten we niet welke dat zijn.

Je missie zit verborgen in je dagelijkse problemen

Dat is waar ik het tijdens de workshop over had: het ontdekkenvan die vaak verborgen thema’s, en deze herformulerenals uitdaging en missie in het leven.

Waarom missie? Hoe fundamenteler je uitdaging, hoe meer je door deze thema’s te genezen ook een helende impact kan hebben op je omgeving.

Stel dat je moeite hebt met het toelaten van conflict in liefde. Je kan dus niet kwaad zijn op mensen die je graag ziet. Daardoor word je een vod voor je partners, en kom je niet aan het woord op het werk. Langs de andere kant kan je dan wel ongelofelijk afbijten op mensen die je al lang kent of die je helemaal niet belangrijk vindt. Herkenbaar?

Door dit thema te helen kan je je kwaadheid uiten waar en wanneer ze gepast is. Zo creëer je meer harmonieuze betrekkingen met iedereen in je omgeving, en kan je het voorbeeld geven voor anderen om ook hun gelijkaardige thema aan te pakken – al is het maar enkel bij jou.

Ontdek jouw missie(s) in het leven

Maak even een lijstje van thema’sdie jij hebt in het leven. Schrijf alles op dat niet goed gaat. Dat kan zijn dat je geen rode paprika’s verteert, dat je rugpijn of hoofdpijn hebt, dat je niet overeenkomt met je collega, dat je ruzie maakt met je broer, dat je steeds je telefoon kwijtraakt… Kortom alle kleine én grote dingen die je leven net iets minder aangenaam maken.
Eens je een stevige lijst hebt, neem dan eens verschillende thema’s samen. Zoek verbanden. Wat zeggen je fysieke kwalen over andere aspecten van je leven die niet lopen zoals ze zouden kunnen? Destilleer jouw kernthema’s.

Herformuleerdeze probleemthema’s nu naar oplossingen: hoe zal het eruit zien wanneer je dit hebt kunnen aanpakken? En wat moet je eerst aanpakken vooraleer je kan overgaan naar het volgende? Laat het me weten!

Meer weten over NLP?

Wil je meer weten over NLP, bezoek dan onze pagina's over NLP Coaching en NLP Opleidingen.

NLP Coaching NLP Opleidingen
Build a Mobile Website
View Site in Mobile | Classic
Share by: